Petőfi Sándor: Szeptember végén

 1. Olvassátok el a tankönyvből a Szeptember végén című verset!

2. Évszakok értelmezése

 a, Hogyan tudnád az évszakokat az ember életkorához hozzárendelni?

Tavasz    /  Nyár  / Ősz   /  Tél

b, Hogyan tudnád az ember hangulatait az évszakokhoz kötni? Írj mindegyik évszakhoz egy hangulatot, ami eszedbe jut róla?

3. Miről is szól ez a vers? Olvasd el a szöveget!

Szeptember végén

 A vers 1847-ben íródott, a költő házasságkötése után. Egy barátjuk ajánlotta fel a kastélyt, hogy a mézesheteket töltsék ott.

 

A vers címe utal a vers megírásának idejére: szeptember vége. Ugyanezt tükrözi a vershelyzet is: átmenet a nyárból az őszbe. A költő áll a kastély ablakában, és az ablak előtt virágzó kertet figyeli. Tekintetét felemelve egy magas fa zöldell előtte. A leírás szabályait követi, amikor tovább emeli tekintetét, már a közeli hegyeket látja hótól borított csúcsokkal.

 

A nyár és tél kettőssége indítja el a képzeletét, és tovább bővítve a képet a nyár és a tél metaforává válik; a nyár az ifjúság, az élet, a tél az öregség az elmúlás gondolatát ébreszti a költőben.

 

Stílusában a népdalokra emlékeztet, hiszen egy természeti képpel kezdődik, és az ebből levont gondolatpárhuzammal folytatódik a vers. A párhuzamot a képek hasonló felépítésén kívül a mondatszerkesztés párhuzama is erősíti. Az első versszakot két részre oszthatjuk. Az első felében a természeti képek szerepelnek, a második felében az emberi élet metaforái. Mindkét rész a még szóval kezdődik, így hiába ír benne a nyárról, az ifjúságról, előrevetíti az elmúlás érzetét. Mindkét részben a de szócska indítja a tél, illetve az elmúlás képeit.


A második versszak a magyar irodalom egyik leghíresebb sorával kezdődik:

Elhull a virág, eliramlik az élet...

A sor két tőmondatból áll. Dísztelenül, kijelentő formában négy szóban foglalja össze az első versszak képekben tobzódó mondanivalóját. Halk sóhaj, csendes beletörődés árad belőle, melyet a lágy mássalhangzók tesznek rendkívül finommá. (A 15 mássalhangzóból 12 tartozik a lágyak közé – ráadásul ebből még hat –l betű is van, ami tovább fokozza ezt a hatást.) A sort záró három pont jelzi, hogy a költő tovább gondolja: mi történik velünk és a világgal a halálunk után.

 

A vers központjában, az aranymetszésben áll a vers, legfontosabb gondolata, „ami” egyúttal a költő gondolatait is kitölti: Júlia, a hitves. A költő, mintegy álomból ocsúdva fordul a feleségéhez:

Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!
A feleségével az ölében folytatja a megkezdett gondolatsort: mi lesz vele, velük, a halál után.

 

Itt tapasztalhatjuk meg a vers stílusát, a romantikát. A romantika korának sajátossága, hogy nagyon szerették a titokzatos, sejtelmes, misztikus dolgokat. Ennek a vonzódásnak tökéletesen megfelel a kép, amit Petőfi Júliának lefest: sötét éj, temető, éjfél, feltámadó, sírból kikelő halott, félelmetes szél.

Ott látjuk e sorokban a romantika erős túlzásait, felívelő érzelmeit, a mondanivalót kiemelő ellentéteket. A legjellemzőbbek ezek közül az élet és halál, a hűség és hűtlenség, a földi és a túlvilág. S az érzelmi túlzásokra jellemző klasszikus példa, az igaz szerelem egyetlen ismérve, a síron túl is tartó rendíthetetlen, örök szerelem.

 

Ezeket az érzelmi hullámzásokat betetőzi a vers egyenletesen lüktető ritmusa, a szabályos anapesztusok, melyek a költő szívdobogását idézik fel.


Válaszold meg a kérdéseket!

  • Mikor keletkezett a vers?
  • Mire utal a vers címe?
  • Melyik évszak mit jelképez?
  • Az első versszakban milyen természeti képek jelennek meg? Milyen életesemények kapcsolódnak hozzá? Ezt ábrázold T-táblázatban!
  • Adj a versszakoknak 1-1 találó címet!
  • A 2. versszak kezdő sora: "Elhull a virág, eliramlik az élet..." . Magyarázd meg ezt a sort!
  • Milyen kérdések foglalkoztatják a költőt?
  • Mitől lesz a vers vége "romantikus"? Milyen képet festenél az utolsó versszakról?
  • Írjál 3 olyan szót, amit ma már nem használunk! Mit jelenthetnek?
  • Milyen a vers rímelése?

A vers műfaja

A vers szerelmi vallomás, a síron túl is tartó hűség költeménye. Az emberi élet mulandóságának és a szerelem örökkévalóságának szembeállítása adja Petőfi elégiájának feszültségét. Az elégia olyan lírai műfaj, amelyben a boldogság elvesztése vagy elérhetetlensége, az elmúlás fogalmazódik meg.

Milyen érzést fogalmaz meg a vers, amiért elégia lesz?

Házi feladat:

- verstanulás

- Keress 5 érdekes adatot Szendrey Júliáról!


Burns: Falusi randevú

1. Mit jelentenek a következő szavak:

RANDEVÚ    TALÁLKA   

2. Burns: Falusi randevú



3. Válaszold meg a kérdéseket!



4. Mi a vers műfaja? Mit jelent ez a szó?
5. Hogyan tudnád 1 mondatban megadni a vers témáját? 
6. Milyennek érzed a vers hangulatát? Miért?
   Milyen érzelmek társulnak a ? és milyen a ! mondatokhoz?

7. Helyzetgyakorlat
A: adjátok elő a verset úgy, hogy ez a lány szép emléke.
B: adjátok elő ezt a verset úgy, hogy ez a lány keserű emléke.

..............................................................................................................................................................

Házi feladat:
Meséljétek el a történetet vagy a lány vagy a fiú szemszögéből! Min 10 mondat.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Névmások - összefoglaló feladatok

7. o nyelvtan - Gyakorlás: mondatelemzés